| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Czy jesteś za postawieniem pomnika Hanki Bielickiej w Łomży. |
| Tak |
|
76% |
[ 10 ] |
| Nie |
|
23% |
[ 3 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 13 |
|
| Autor |
Wiadomość |
maciek Zarząd Forum

|
Czy Hanka Bielicka nie zasłużyła na coś więcej od Łomżyniaków, oprócz i rond i wzmianek w prasie lokalnej? Może by tak społeczeństwo naszego miasta zrzuciło się i ufundowało naszej wspaniałej krajance pomnik. Miasto znalazłoby chyba miejsce gdzie można było by go postawić.
Ostatnio zmieniony przez maciek dnia 20 Cze 2007 07:21, w całości zmieniany 4 razy
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
~ Zarząd Forum

|
|
To ja rozszerzę listę:
- ronda
- wzmianki w prasie
- aula im. Hanki Bielickiej w II Liceum Ogólnokształcącym w Łomży
- I Wojewódzki Konkurs Krasomówczy Łomża 2007, pod hasłem: „Radość spod kapelusza”
Jak na razie wstrzymuje się od udziału w ankiecie na rzecz przemyśleń
Dodane po 24 sekundach:
Wysyłam ankietę na stronę portalową.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
maciek Zarząd Forum

|
Nie zapominajmy o saloniku Hanki Bielickiej w Centrum Katolickim. Ale czy ma być wszystko na co nas stać dla naszej rodaczki. Pani Hanki Bielicka mimo, że nie mieszkała w Łomży, w zależności gdzie przebywała w kraju czy za granicą, pytana zawsze przyznawała sie, że pochodzi z Łomży. Co tu przemyśliwać i czekać aż kto inny nas uprzedzi i wyjdzie z inicjatywą np. Białystok (na złość Łomży). Dlaczego my nie możemy wyjść z pomysłem budowy pomnika. Jest nas tylu na forum, raptem 5 osób zagłosowało. Czy tylko tyle osób miało zaszczyt słuchać jej monologów? Czy nic nie znaczy dla Was pamięć o niej.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez maciek dnia 27 Mar 2007 09:48, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
maciek Zarząd Forum

|
Walicie drzwiami i oknami, aby dać wyraz poparcia dla budowy pomnika naszej super gwiazdy - Hanki Bielickiej. Brawa dla Łomżan, za wielką pamięć o niej, była ambasadorem naszej Łomży i w końcu doczekała się jak jeżdżą po rondach - kapeluszach jej imienia, ma też salonik w Centrum Katolockim, który sama sobie otworzyła, gdzie panuje wieczny tłok, i aulę jej imienia w II Liceum. Po co więcej, była osobą skromną i nie potrzeba jej teraz więcej ziemskich zaszczytów.
Za kilka lat na pytanie, kim była dla Łomży Hanka Bielicka? Nie jeden z Was zapyta się, może mała podpowiedź?
Na 189 użytkowników i prawie 60 tysięcy mieszkańców, zaledwie 7 osób wypowiedziało się, (przepraszam pomyłka) zagłosowało, jedna jeszcze myśli co zrobić. Co z resztą? Piszcie dobrze lub źle na temat tej ankiety, od tego jest forum, niech nie panuje tutaj głucha cisza.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez maciek dnia 27 Mar 2007 09:48, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
maciek Zarząd Forum

|
Pani Hanka...
Jeszcze w czerwcu 2005 r. Królowa Estrady Hanka Bielicka zdążyła otworzyć swój salonik w Centrum Katolickim, gdzie z inicjatywy Stowarzyszenia Kobiet z Problemem Onkologicznym zgromadzono pamiątki rodzinne, zdjęcia i stroje teatralne, w tym kilka sukni i słynnych kapeluszy.
Miejsce spodobało się Pani Hance: gustowne, eleganckie, w stylu mieszkań przedwojennych. Podobało się także i z racji położenia: "Z wysokości wzgórza będę mogła popatrywać na moją ukochaną Łomżę, będąc już tam wyżej". Centrum Katolickie przy parafii pw. Krzyża Świętego, której proboszczem jest ks. Andrzej Godlewski, zorganizuje na 1. rocznicę śmierci Mistrzyni Monologu I wojewódzki konkurs krasomówczy z finałem w Łomży. W Łomży na północno-wschodnim Mazowszu, o czym na szczęście czasem ktoś przypomina...
Zdążyła wcześniej, w 1996 r., zostać matką chrzestną sztandaru II LO przy pl. Kościuszki, które mieści się w tym samym gmachu, gdzie Artystka ukończyła w 1934 r. gimnazjum żeńskie. Już po śmierci Damy w Kapeluszu na wiosnę nazwano Jej imieniem ronda bliźniacze przy Teatrze Lalki i Aktora. Ukwiecone jak jej kapelusze przypominały dniem i nocą, latem i zimą, że jest wśród nas. W październiku 2006 aula II LO, po odzyskaniu dawnej świetności, zyskała patronat Hanki Bielickiej. I co dalej?
Od dawna, pewnie nie mnie jednemu, a wielu łomżyniankom i łomżyniakom marzyło się, żeby powróciła do nas w pełnej gali, w szykownej sukni i fantazyjnym kapeluszu Pani Hanka. Pytani przeze mnie, ale i w różnych kręgach dyskutujący, nie mieli wątpliwości "czy", ale gdzie powinien stanąć pomnik niezapomnianej Aktorki.
- Pani Hanka była wielką artystką, więc jej pomnik powinien być na wysokim poziomie artystycznym - zauważa trafnie Norbert Modzelewski. - Powinien stanąć w centralnym miejscu miasta, tak jak Pani Hania jest w naszych sercach...
Kto podejmie tę inicjatywę - teraz trudno rozstrzygać. Może władze Łomży, może Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Łomżyńskiej, może właśnie Amazonki, które zaczęły pamięć o Pani Hance kultywować? A może jeszcze ktoś inny... Warto!
Mirosław Derewońko
http://www.wrotapodlasia.pl/pl/wiadomosci/ludzie/Pani_Hanka.htm
Być może Szanowny Admin usunie ten post, ale myślę, że warto zwrócić w nim uwagę na wypowiedź w sprawie budowy pomnika i to i to pomnika na wysokim poziomie artystycznym, takim jak była nasza super gwiazda monologu.
Kto podejmie inicjatywę budowy pomnika?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
@Admin

|
|
Skąd pomysł, że miałbym usunąć tego posta? Nie widzę takiej potrzeby. Jestem bardziej za wybudowaniem pomnika 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
maciek Zarząd Forum

|
A co o tym myślą Przyjaciele?
Pozdrawiam.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
~ Zarząd Forum

|
|
A ja znalazłęm informację, że pomnik będzie kwestia tylko gdzie
| Cytat: | Prezydent Jerzy Brzeziński zwraca się do mieszkańców naszego miasta ze szczególną prośbą o wskazanie propozycji miejsca w centrum Łomży, w którym wzniesiony zostanie "pomnik-ławka" Hanki Bielickiej Swoje przemyślane propozycje lokalizacji planowanego pomnika Hanki Bielickiej prosimy do 20 kwietnia 2007 r., przesyłać na adres: ratusz@um.lomza.pl bądź zamieszczać w komentarzach do wiadomości o pomniku Hanki Bielickiej na stronie www.lomza.pl.
Zdaniem Prezydenta, tak ważna kwestia, wymaga szeroko zakrojonych konsultacji z przedstawicielami całej społeczności łomżyńskiej, a tym samym późniejszej akceptacji powyższego przedsięwzięcia.
Łukasz Czech
Biuro Prasowe |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
maciek Zarząd Forum

|
Może by tak kilka propozycji, gdzie ma stanąć Pomnik Ławeczka?
W/g mnie, Pomnik Ławeczka powinien stanąć w Parku Ludowym. Nie ma tam żadnego pomnika, i park ten jest odwiedzany przez młodzież, z tego względu, że w pobliżu znajdują się kilka szkół i Pani Hanka nie czuła by się tam samotna.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
~ Zarząd Forum

|
|
Odwiedza młodzież, ale na papierosa i piwko. W takim towarzystwie faktycznie Pani hanka czułaby się jak na estradzie.  Chodź tak poważniej to dość ciekawe miejsce.
Ja to bym widział taki pomnik gdzieś na wjeździe do miasta, żeby każdy przejeżdżający utożsamiał Łomżę z Hanką.
I ja mam takie pytanie czy ktoś widział lub wyobraża sobie jak wyglądałby ten pomnik-ławka?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
maciek Zarząd Forum

|
Dobry pomysł. A gdyby tak na skarpie na Zjeździe od strony Hotelu Gromada. Jest tam wyżej alejka przy której można by było postawić Pomnik Ławeczkę. Pomnik byłby widoczny z daleka.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
Kassia Sponsor Albumu

|
Myslę, ze pomnik powinien stanąc gdzieś w zasięgu kamer. Ponieważ to ławeczka która jest na małej wysokosci stała by się obiektem zainteresowania nie tylko turystów ale i wandali. Oczywiście obym sie myliła.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
floorek
|
Szczerze: nie widzę potrzeby tego pomnika. Z całym szacunkiem dla Pani Hanki, podkreślanie jej pochodzenia poprzez stawianie pomnika jest troszkę "naciągane".
OT:
Moja prababcia była opiekunką Pani Hanki, kiedy Ta była mała 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
Kassia Sponsor Albumu

|
Kto ma jakieś zdjęcie tego projektu? Widzialam na innym portalu jakies zdjecie ale czy ma ktoś z innego źródła.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
|